
Pamukova Ziraat Odası Tarafından düzenlenen Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Pamukova da Gölpark Belediye Tesislerinde mahalle muhtarlarının katılımıyla gerçekleşti..
Gerçekleşen toplantıya, Pamukova Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Belediye Başkanı Güven Övün, İlçe Emniyet Müdürü Esme Yavaşça, İlçe Tarım Müdürü Özgür Özcan, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya ve mahalle muhtarlarının katılımıyla toplantıda bir araya geldiler.
Açış Konuşmasını yapan Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya Çiftçinin sorunları olduğunu söyledi; “Devlet bize imkan tanımazsa işimiz zor olacak” diyen Başkan Yaşar Ulukaya; Pamukova Çiftçimizin sorunları var. En büyük sorunumuz girdi maliyetleri. Son zamanlarda gübre, mazot ve kimyasal ilaçlara yapılan zamlar üreticilerimizin bellerini büküyor. Bu şartlar altında çiftçimiz nasıl çiftçilik yapacak. Buna biz anlam veremiyoruz. Şimdi önümüzdeki sezonda kesinlikle kiloda da rekoltede de düşüş olacaktır. Biz bunları kullanamazsak, devlet bize imkan tanımazsa işimiz çok zor olacak diyerek sözlerine devam etti..
Başkan Ulukaya İkinci bir hususta ise; Bizim bölgemizle ilgili bir barajımız var, Pamukova’nın Can Damarı niteliğinde bir baraj, bu 80 bin dönüm araziyi kapalı sistem, cazibeli şekilde sulama olarak ta elektrik kullanımı yok olan bu projenin ihalesi 2016 yılında etüt çalışmaları bittiği halde şu ana kadar ihalesinin yapılmaması bizleri gerçekten çok düşündürmektedir. Hatta buradaki projede Gölet alanına bir arıtma tesisi kurulup Akçay Barajında olduğu gibi barajının içme su olarak ta kullanılması gündemdedir. Ama ne yazık ki şu an ihalesi bile yapılmadı. Bu büyük bir sorundur…
Birde beyannamelerle ilgili sıkıntılarımız var, çok çiftimiz beyannamelerini verememişler. Bunun uzatılması konusunda bir istekleri var. Şu anda verilen beyannameler cezalı olacaktır diyen Ulukaya; birde sulamayla ilgili fiyatlarda çok değişken fiyat var. Bahçenin bir tarafı yarı parası diğer tarafı iki misli parası oluyor. Bunun düzeltilmesini istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, ” Pamukova da daha önceleri değişik koordinasyon toplantıları gerçekleştirdik. Bu toplantılarda bizlere iletilen sorunları yetkili mercilere, gerek sözlü, gerek yazılı olarak hazırladığımız raporlarla iletiyoruz ve sizlerden gelen sorunların çözümüne yönelik alınması gerekli tedbirler konusunda üstümüze düşeni yapıyoruz. Genel sorunları ve sizlerin de iletmek istediğiniz sorunları sizlerden dinlemek amacıyla bu toplantıyı düzenledik.
”DÜNAYADA VE ÜLEMİZDE SORUNLAR VAR”
Tabi Dünyada ve ülkemizde özellikle gıdayla ilgili, hammadde fiyatlarıyla ilgili önemli fiyat artışları, önemli sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Bu güne kadar görmediğimiz hammadde fiyatlarıyla karşı karşıyayız.
Türkiye’nin başka kesimlerini de ilgilendirecek olan gıda pahalılığına dikkat çekmek amacıyla gerek yazılı gerekse görsel basında en çok yer alan ve sorunlara dikkat çekmek konusunda basında üyelerinin sorunlarını en çok dile getiren genel başkan benim. 3 günde bir, 2 günde bir gerek yazılı basında gerekse televizyonlarda yapılan basın açakalmalarıyla da Türkiye deki çitçilerin sorunlarına ilişkin aynı zamanda da çözüm önerileriyle birlikte talepler yetkilere iletiliyor.
Bu pahalılık karşısında hem üretim maliyetlerimizdeki bu pahalılık hem de yaşamımızı devam ettirebilmemiz için ihtiyacımız olan satın alacağımız her türlü ihtiyacımız için bugüne kadar harcadığımızın üzerinde bir gelire ihtiyacımız var.
Biz gerek maliyetlerimiz açısından, gerek yaptığımız meslekten kazandığımız parayla yaşamımızı devam ettirme biçimi ihtiyacımız olan her tülü ihtiyacımızı karşılayacak geliri temin etmek zorundayız. Yani üretimimizi para ettirmek zorundayız. Bu işin garantisi yok, İklim şartlarına açık üretim yapıyoruz. Allah la sözleşme imzalayarak bu üretimi yapmadık. Üstümüze düşen tedbirleri alıyoruz. Allaha tevekkül ediyoruz. “Yarabbi ben üstüme düşeni yaptım sana sığındım, sende ürünümü bol ver. Bereketle diye dua ediyoruz.
Yaşantımızı devam ettirebilmek için ihtiyacımız olan her türlü talebimizin daha pahalı hale gelmesi mutlak surette bizimde yaptığımız ekonomik faaliyetten para kazanmamız gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Sade üretmek yetmiyor. Ürettiğimizi para ettirmek zorundayız.
Dünyada bütün gıdanın fiyatı artarken Maalesef, Yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünleri değerlendirmekte yeterince başarılı olamadık. İşte Üzüm ve Ayva da ilk hasat döneminde üreticiyi para kazanacağım diye umutlandıran fiyatların daha sonra tekrar nasıl aşağıya geri geldiğini de üreticiyi de nasıl mağdur ettiğini gördük. Üzümü düşük fiyatlarla sirkeye verdiğini gördü üreticimiz. Aynı şey diğer ürettiğimiz ihraç eteğimiz başka ürünlerde de yaşandı. Bizim ithal etiğimiz her türlü ürün değerlenip para ederken de bize pahalıya gelirken, bizim ürettiğimiz ve yurt dışına ihraç ettiğimiz ve edebileceğimiz ürünler maalesef satın aldıklarımız kadar değerlenmedi.
Türkiye dışardan mısır ithal eden ülkeyiz. Mısırın fiyatının birden fırladığını gördük. Türkiye ye buğday lazım buğday fiyatlarının 6 tl ye çıktığını gördük. Gübre ham maddesi lazım, gübre üreteceğiz fiyatlarının artığını gördük. Peki Türkiye’nin üzümü niye artmadı. Türkiye’nin fındığı aynı oranda para etmedi.” Dedi.











