Pamukova, Oruçlu Mahallesi’nde çocukluğundan bu yana ailesiyle birlikte çiftçilik yapan Fatih Gür, yetiştirdiği karpuzlar para etmeyince, kendi tarlasında karpuzun selasını okudu. Gür’ün www.pamukovasosyalmedya.com’a yaptığı açıklamalar, çiftçilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi.
”15 Dönüm Toprak, 170 Bin Lira Masraf”
Fatih Gür, karpuz yetiştiriciliğinin detaylarını ve maliyetlerini paylaşarak, yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Gür, “15 dönüm yer ektim. Fide parası 91 bin lira, mazot masrafı 20 bin, gübre 15 bin, kıştan hayvan gübresi 25 bin, kazım masrafı 20 bin işçilik. Karpuz hasat zamanına kadar olan süre zarfında harcanan masraf toplamda 170 bin lira. Karpuz dönüm başına ortalama 5 ton veriyor, 15 dönüm için 75 ton çıkar. Şu an karpuzu arayan soran yok. Kamyona yükleme masrafı da üreticiden olmak üzere kilo başına 2 lira. 75 ton x 2 : 150 bin lira para toplar. İşçilik hariç bu iş külliyen zarar. Sadece karpuz değil, her şey bu şekilde,” dedi.
“Karpuzun Selasını Verdik, Yarın Sıra Diğerlerinde”
Gür, üretimin bu koşullarda sürdürülebilir olmadığını vurguladı: “Karpuzun selasını verdik, yarın domatesin, biberin, şeftalinin kısacası her şeyin selasını veririz. Durum çok kötü. Ben mühendisim, mesleğime bir yol ara verdim, köye geldim çiftçilik yapayım dedim, pişman oldum.”
”Devlet Desteği ve İhracat Sorunu”
Fatih Gür, devletin çiftçilere yeterli desteği vermediğini belirterek tepkisini dile getirdi: “Devlet büyükleri bırakın şehirde yaşamayı, köylerinize dönün, üretin, çiftçiliğe can verin diyor ama hiçbir destek yok. Desteğin olmasını bir yana bırak, yetmezmiş gibi ihracatı kapat. Hiçbir mal para etmesin, ondan sonra çiftçi niye para kazanamıyor. Kazanamaz tabi. Verilen emek tamamen boşa. Kendi kul hakkımıza girmekten başka bir şey değil.”
”Çiftçilerin Çilesi”
Fatih Gür’ün söyledikleri, ülkemizde çiftçiliğin ne kadar zor bir durumda olduğunu ve çiftçilerin çektiği sıkıntıları gözler önüne seriyor. Büyük umutlarla ekilen topraklardan alınan mahsullerin para etmemesi, çiftçilerin emeklerinin boşa gitmesine neden oluyor. Devlet desteğinin yetersizliği ve ihracat sorunları da çiftçilerin belini büküyor. Gür’ün, “Karpuzun selasını verdik, yarın domatesin, biberin, şeftalinin kısacası her şeyin selasını veririz” sözleri, tarım sektörünün ne kadar zor durumda olduğunun çarpıcı bir ifadesi. Çiftçilerin bu feryadına kulak verilmesi ve gerekli desteklerin sağlanması, ülkemizde tarımın geleceği için büyük ölçüde önem taşıyor!
Levent Tüysüz//Özel Haber