
1 Kasım 1928 yılında gerçekleşen harf devrimi öncesinde Osmanlıca olarak basılan ilk 1000 Lirası’nda Sakarya Demiryolu Hattı ve Geyve Boğazının tasvirinin basıldığı ve Cumhuriyet tarihinin ilk banknotlarından olan 1000 Lira’nın bugünkü değerinin yaklaşık 500 Bin TL olduğu öğrenildi.
SAKARYA DETAYI
Cumhuriyetin ilanından sonra 1 Kasım 1928’de gerçekleşen Harf Devrimi öncesinde para basabilecek bir Merkez Bankasına sahip olmayan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknotları Fransızlar tarafından İngiltere’de basılıyordu. 1927 yılında Osmanlıca olarak basılan ve bir yüzünde Fransızca ‘Türk Lirası’ yazan dönemin en değerli parası 1000 Liralık banknotun ön yüzünde Atatürk Portresi, arka yüzünde ise Sakarya Demiryolu ve Geyve Boğazının tasvirinin basıldığı öğrenildi. 1927 yılında basılan 1000 Liralık banknotun 1939’da tedavülden kaldırıldığı belirtildi.
DEĞERİ DUDAK UÇUKLATIYOR
Ön yüzünde Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin bulunduğu 1000 Liralık banknotun arka yüzünde Sakarya Demiryolu Hattı ve Geyve Boğazı’nın yer almasının sebebi ise 1923 ila 1930 yılları arasında Türkiye Genelinde toplam 2 bin 300 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı döşendiği ve en değerli banknotun üzerinde bu yüzden demiryolu hattı bulunduğu öğrenilirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda hala saklanan paranın ünlü 2 koleksiyoncuda da örneklerinin bulunduğu ve yaklaşık değerinin 500 Bin TL civarında olduğu öğrenildi.
ÇOK AZI SAKLANABİLDİ
Üzerinde dönemin Maliye Bakanı Mustafa Abdulhalik Renda’nın imzasının bulunduğu ve toplamda 15 bin 374 adet basılan banknottan çok azının günümüze kadar saklanabildiğini belirten Araştırmacı Yazar Necati Doğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknot 1000 Lirasıdır bu para. Basıldığı dönemde Osmanlıca olarak basılmış ve yanında ufak olarak Fransızca ‘Türk Lirası’ yazmaktadır. Paranın arka yüzünde Sakarya Demiryolu Hattı ve meşhur Geyve Boğazı yer almaktadır. Bu paradan maalesef günümüze kadar saklanabilen 6 ya da 7 adet kalmıştır” dedi.