
Pamukova’ya bağlı Üçevler Mahallesinde bazı meyve ve sebze tarlalarında drone kullanılarak havadan ilaçlama yapıldı.
Sakarya’da bir firmada çalışan ziraat mühendisi, önceden rotası belli olan şeftali ve sebze tarlasına drone ile ilaçlama işlemi gerçekleştirdi. Dronedaki hazneye 10 litreye kadar ilaç konulduktan sonra 2 metre yükseklikteki koordinatlarda ilaçlama gerçekleştirdi.
DOĞAYA VERİLEN MİNİMİZE EDİLİYOR
Drone ile ilaçlama çalışmasıyla birlikte tarlalara düşen ilaç miktarını azaltarak doğaya verilen zararı minimize ediyor. Traktörle yapılan ilaçlamanın etkisini yakalayabilmek için drone kullanarak dekara düşmesi gereken ilaç miktarı azaltılıyor. Bu sayede atılan ilaçlar bitkilere daha etkili bir şekilde ulaşıyor. Traktörle yapılan ilaçlama işleminde bitki üzerindeki etki oranı yaklaşık %40 iken, drone ile ilaçlama bu oranı %90’a çıkarabiliyor. Ayrıca traktörle ilaçlama sırasında ilaç israfı oldukça fazla iken, drone ile %35-40 oranında ilaç tasarrufu sağlanabiliyor. Traktörle günlük olarak ortalama 300 dekar alan ilaçlanabilirken, drone ile bu miktar 800 dekara kadar çıkabiliyor. Bu hem ekonomik bir avantaj sağlıyor hem de doğaya ve hayvanlara az zarar veriyor.
10 DAKİKADA 10 DEKAR
Dronelar en az 10 litre, en fazla 40 litre ilaç atma kapasitesine sahip olup, 10 dakikada 10 dekarlık bir alanı ilaçlayabiliyor. Geniş alanların ilaçlanması gerektiğinde dronlar indirilerek depoları ilaçla dolduruluyor. Her birim alana hangi basınçta ne kadar ilaç atacağını önceden belirliyor ve buna göre ayarlamalar yapılması gerekiyor. Droneların teknolojik özelliklerine bağlı olarak, ilaçlar bittikten sonra kendiliğinden ilaç alınacak yere inebilme yetenekleri bulunuyor.