
Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası (SATSO) 1. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) üyesi Turgay Çelik tarım arazilerinin imara açılması ve satışa çıkarılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
‘MÜCADELE EDİYORUM’
Tarım arazisi sahibi olan vatandaşların yüzde 60’ı fabrikalarda çalışıyor bunun nedeni tarım arazilerin çok fazla bölük olması ve tarımdan kazanamayan vatandaşların başka alternatiflere yönelmesidir. Tarım arazilerinin imara açılması, satışa çıkarılması bütün konulardan önemli. Bu konu ile ilgili ciddi bir şekilde ben mücadele ettim. Bakanlara gittim, şehrin erkleri ile görüştüm. Bu arazilerin mahvedildiğini, hunharca katledildiğini söyledim. Bana bozuldular.
‘YAZLIK VE ARALIK’
Yazlık ve Aralık bölgesi birinci sınıf tarım arazisiydi buralara hep konut yapıldı, imara açıldı. Geçmişte Organize Sanayi Bölgeleri birinci sınıf tarım alanlarının üzerine yapıldı. OSB’ler için yapılan hatalar artık devam etmiyor ama geçmişte maalesef böyle hatalar yapıldı. Sakarya’ya Organize Sanayi bölgeleri gerekiyor yapalım da ama 4.,5. Sınıf arazilere yapalım. Şuanda o bölgelere yapılıyor.
E-5 KARAYOLU ÇEVRESİ
Şehrimizde şöyle bir gelişme var Sakarya Köprüsünden sonra olan bölge Dernekkırı tarafı Akova olarak geçiyor. O bölge sit alanı olarak ilan edildi. O bölgeye artık kesinlikle parsel yapılamayacak. E5 karayolunun kenarında bulunan tarlalarda maalesef yapılaşma oluyor, tarlalar satılıyor. Bizim mücadelemiz mevcut tarım arazilerine kesinlikle imara açılmaması yönünde. Sakarya artık liman kenti, Karasu’da bir limanımız var, birde o bölgeye Kuzey Otoban yapıldı. Aslında lojistik merkezlerini ve sanayileri bu bölgeye yapmamız gerekiyor.
‘AVRUPA’DA İZİN YOK’
Kuzey bölgesindeki araziler güney bölgesine göre daha verimsiz. Lojistik kuzey bölgesinde var ama hala daha şehir merkezine işyeri yapmaya çalışıyorlar. İnsanlar tarımı değil konforunu düşünüyorlar ben evimden çıkayım 15 dakikada iş yerinde olayım diyor. Avrupa’da böyle değil insanlar. 45 dakika yol yapıp fabrikalarına gidiyorlar. Şehir merkezine, tarım arazisine iş yeri yapılmasına izin vermiyorlar.
‘SAKARYA’DA KAYIP ÇOK’
Tarım alanlarının satışa çıkarılmasının maalesef önüne geçilemiyor. Sakarya’da çok fazla tarım arazisini kaybettik. Parça parça gidiyor tarım arazileri. Sakarya öyle bir kent ki buradaki arazi, iklim, toprak çok verimli, biz hiç sulama yapmadan mısır alıyoruz ama diğer şehirlerde bu olmuyor. Maalesef ki bunun değerini bilmiyoruz. Bu çok önemli bir konu, hep beraber bu konu hakkında bir şeyler yapmalıyız. Eğer bu şekilde devam ederse ileride mahvoluruz. İleride gıda savaşları yaşanabilir. Her an her şey olur. Gelecek nesile sorunsuz gıda bırakmamız gerekiyor. Bugün hunharca katledersek yarın çok beddua alırız.