Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Ocak ayı itibariyle geçerli olan zamlı elektrik ücretinin Aralık Ayı faturalarının tamamına yansıtıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlatıldığını açıkladı.
İNCELEME BAŞLATILDI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2 gün önce yapılan açıklamada; 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olan zamlı elektrik tarifesinin Aralık ayı faturalarının tamamına yansıtıldığına yönelik şikayetlerin ardından perakende satış yapan şirketlere yönelik inceleme başlattı. Konuyla ilgili olarak konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Her tüketici kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedeller ödemek durumunda kalır” ifadelerini kullandı.
NASIL İTİRAZ EDİLECEK?
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Avukat Eren Salih Aksu, “EPDK tarafından yapılan açıklamada, hesaplamaların yanlış yapıldığı yönündeki şikayetlerin artması nedeniyle başlatılan inceleme sırasında hem kendi kurumları EPDK’ya hem de dağıtım şirketlerine yönelik fatura itiraz süreci başlatılabileceğini de belirtti. Türkiye’de EPDK’ya tabi olarak çalışan 21 adet özel elektrik dağıtım şirketi var. Bu şirketlerin gönderdiği faturada bir hata olduğu düşünülüyorsa EPDK’nın resmi internet sitesi üzerindeki modülden hesaplama yapabilir. Eğer burada fark varsa öncelikle dağıtım şirketine itiraz yapılmalı. Bu itirazı gerek dilekçe ile elden teslim yöntemiyle gerekse kurumların resmi internet sitelerindeki bağlantılardan itiraz yapılabilir” dedi.
“30 İŞ GÜNÜNDE CEVAP GELMEK ZORUNDA”
Yapılan itirazlara en geç 30 iş günü içerisinde cevap gelmek zorunda olduğunu belirten Avukat Aksu, itiraza rağmen şirket hatayı kabul etmezse tüketicilerin başvurularını üst makamlara taşıyabileceğini belirterek, “Yapılan bu itirazlara cevap en geç 30 iş gününde gelmek zorundadır. Bu itiraz geldiğinde bunun olumlu ya da olumsuz olduğu kısmı çok önemli. Eğer olumsuz bir cevap gelirse ancak sizin yaptığınız hesaplamada fark hala çıkıyorsa bu durum ayıplı hizmet olarak değerlendirilebilir. Eğer görüşülen kurum hatayı kabul etmiyorsa 10 bin 280 TL ve altındaki tutarlar için İlçe Tüketici Hakem Heyetine, 10 bin 280 TL ile 15 bin 430 TL arasındaki tutarlar için ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabiliyoruz. Fatura bedeli 15 bin 430 TL üzerinde olan tüketiciler ise Tüketici Mahkemesine itiraz başvurusu yapmak durumunda ve tabi ki bu başvurular bireysel tüketiciler için geçerli, eğer başvuruyu bir şirket adına yapıyorsak varsa Asliye Ticaret Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapabilir” ifadelerini kullandı.
“TEREDDÜT VARSA…”
Tarife geçiş zamanlarında oluşan farklılıkların nihai hesaplamada etki etmeyeceğini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tereddüt yaşayan vatandaşların EPDK’nın internet sitesindeki modülden faturalarını incelemelerini tavsiye ederek, “1 Ocak’tan itibaren geçerli olan tarifelerin aralık ayı faturalarına yansıtıldığı yönünde kurumumuza şikayetler geliyor. Şirketlerin faturaları hesaplama yöntemi bellidir. Hiçbir şirket bu metodun dışına çıkamaz. Vatandaşlarımızın en ufak bir tereddüdü varsa internet sitemizdeki fatura hesaplama modülünü kullanmalarını ve herhangi bir hata tespit ederlerse kurumumuza acilen başvurmalarını bekliyoruz” dedi.
“GÖZ YUMMAYACAĞIZ”
Hatalı hesaplama ya da hatalı faturaya göz yummayacaklarını belirten Yılmaz, “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Tüketim periyodunun artması veya eksilmesi bir adaletsizlik oluşturmaz. Hiçbir görevli tedarik şirketi de belirlenen tarifelerden farklı bir fatura hesaplama yaparak kendisine ilave bir gelir oluşturamaz. Ancak hatalı faturalandırmaya da kesinlikle göz yummayız, süreci titizlikle takip edeceğiz” şeklinde konuştu.