Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Orman Genel Müdürlüğü, ÇED başvurusuyla ilgili yapılan incelemede “ÇED görüşüne konu saha içerisinde planlanan türbin alanlarının tür çeşitliliği bakımından korunması gereken ve muhafaza altına alınması gereken alanda bulunduğu, yaylak ve otlak alanda olduğu” ve benzeri gerekçelerle projenin uygun olmadığına yönelik rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda Galata Wind şirketinin ÇED başvurusu iptal edildi.
AKÇAY BARAJININ HEMEN YANINDA
Sakarya’yı gözüne kestiren şirket şimdi ise Pamukove ve Geyve ilçeleri arasındaki bölge için proje hazırladı. Pamukova ve Geyve İlçelerine bağlı; Mesruriye, Ağaçcılar, Eskiyayla, Kazımiye, Şahmelek, Melekşesolak ve Melekşeoruç Mahalleleri sınırlarında kalan bölge için önlisans ve EPDK tarafından tadil kararı alan firma yeni bir ÇED başvurusu dosyası hazırladı. Söz konusu proje ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Akçay Barajının da yakınında bulunuyor.
Buna göre; 1 ha alanda ve 50 MWm / 50 MWe Enerji Depolama Tesisi ve (7×4,25 MWm/4,25 MWe)+(5×4,05 MWm/4,05 MWe) gücünde toplam 12 adet rüzgar türbini kurulması, 200.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve Sapanca TM’ ye bağlantı yapılması planlanlandı. 1.085.000.000 TL (1 milyar 85 milyon TL) yatırım bedeli öngörülen projenin işletme süresinin 49 yıl olacağı belirtildi.
İTİRAZI OLANLAR VALİLİĞE BİLDİREBİLİR
Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Sakarya Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebileceği duyuruldu.
Kaynak: Medyabar.com