
Pamukova ve Geyve ilçelerinde kurulması planlanan Kurtuluş Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Enerji Depolama Tesisi Projesi için ÇED sürecinde önemli bir aşama tamamlandı.
Galata Wind Enerji A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildi.
12 türbin kurulacak
Melekşesolak, Melekşeoruç, Mesruriye, Ağaçcılar, Eskiyayla, Kazımiye ve Şahmelek mevkilerini kapsayan projede 12 rüzgar türbini kurulması planlanıyor. Santralin toplam kurulu gücü 50 MW olacak.
Projeye ayrıca 50 MWe/50 MWh kapasiteli enerji depolama tesisi dahil edilecek. Santralin yıllık yaklaşık 200 milyon kWh elektrik üretmesi ve üretilecek elektriğin Sapanca Trafo Merkezi’ne aktarılması öngörülüyor.
Proje 1.658 hektarlık alanda
Kurtuluş RES projesinin yaklaşık 1.658 hektarlık alanda gerçekleştirilmesi planlanıyor. ÇED dosyasında türbin alanlarının orman, tarım ve mera alanları içerisinde kaldığı belirtildi.
Projede T7 türbinine en yakın yerleşim yerinin Kazımiye Mahallesi olduğu, türbin ile mahalle arasındaki kuş uçuşu mesafenin yaklaşık 900 metre olduğu kaydedildi.
İnşaatın 12 ay sürmesi bekleniyor
Projenin inşaat aşamasının yaklaşık 12 ay sürmesi planlanıyor. İnşaat döneminde yaklaşık 80 kişinin, işletme döneminde ise 10 kişinin çalışacağı öngörülüyor.
Türbin yolları ve temel kazıları sırasında ortaya çıkacak hafriyatın mümkün olduğunca proje kapsamında yeniden kullanılması planlanıyor.
Bakanlığın verdiği ÇED Olumlu kararının ardından projenin hayata geçirilebilmesi için ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alınması gerekecek. Projenin özellikle tarım ve orman alanları ile doğal çevre üzerindeki etkileri ise önümüzdeki süreçte bölge gündemindeki yerini koruyacak.







