Sakarya’nın Adı Nereden Geliyor? Sangarius Söylencesi Gün Yüzüne Çıktı
Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sakarya’nın isminin kökenine dair önemli tarihi bilgileri gün yüzüne çıkararak, “Sangarius Söylencesi”ni paylaştı. Sakarya Nehri’nin adının kökenine dair farklı rivayetler bulunsa da, tarihçiler nehrin isminin eski Frigya bölgesinde yer alan Sangia şehrinden geldiğini belirtiyor.
SAKARYA NEHRİ’NİN KÖKENİ: FRİGYALILARDAN BUGÜNE
Tarihçilere göre, Sakarya ismi, eski Frigya topraklarında bulunan ve nehrin doğduğu yer olan “Sangia” şehrinden türemiştir. Bugün Eskişehir’in Çifteler ilçesi sınırları içinde yer alan bu bölgeden doğan nehir, zamanla Frigyalılar tarafından kutsal kabul edilen “Sangari” adını almıştır.

Frigyalıların M.Ö. 7. yüzyılda bölgeye hâkim olduğu dönemde, bu nehrin adı “Sangarios” (Sangarius) olarak kayıtlara geçmiştir. Daha sonra bu isim, saldırgan anlamına gelen “Zakharion” şekline evrilmiş, zamanla bugünkü “Sakarya” adını almıştır.
Bazı tarihçiler ise Sakarya isminin, M.Ö. 3. ve M.S. 4. yüzyıllar arasında bölgede yaşayan Bithynlerin Kraliçesi Sangarius’tan geldiğini öne sürmektedir. Benzer şekilde, Geyve ilçesinin isminin de Bithyn Kraliçesi “Gekve Hanım”dan türediği iddia edilmektedir.
SANGARIUS’UN YUNAN MİTOLOJİSİNDEKİ YERİ
Wikipedia’da yer alan bilgilere göre de Antik Yunan mitolojisinde Sangarius, Titanlar Oceanus ve Tethys’in oğlu olarak geçmektedir. Bazı anlatımlara göre, Hecuba’nın babası olarak tanımlanan Sangarius’un, aynı zamanda Attis’in büyükbabası olduğu da rivayet edilmektedir.
Bazı kaynaklar, Sakarya Nehri’nin isminin Rhea tarafından cezalandırılarak suya dönüştürülen Sangas adlı bir kişiden türediğini ileri sürmektedir.

SAKARYA NEHRİ VE EFSANELERİN BUGÜNKÜ YANSIMASI
Bugün hâlâ Sakarya Nehri’nin bazı bölgelerinde halk arasında “Sangari” veya “Sakari” isimleri kullanılmaya devam etmektedir. Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından paylaşılan bu tarihi bilgiler, kentin kültürel mirasına dair önemli bir pencere aralıyor.
Sakarya’nın tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, bu efsanevi anlatıların şehrin kimliği üzerindeki etkisi gözler önüne seriliyor.
Haber//Yaren Merve Pomak