BIST 100
14.012,42 0,57%
DOLAR
48,4380 0,17%
EURO
56,2533 -0,21%
GRAM ALTIN
6.898,85 -0,74%
BITCOIN
79.774,00 0,04%
FAİZ
39,57 0,05%
GÜMÜŞ GRAM
103,13 -0,93%
GBP/TRY
65,4792 -0,14%
EUR/USD
1,1614 -0,10%
BRENT PETROL
94,54 -0,14%
ÇEYREK ALTIN
11.279,62 -0,74%
Sakarya Açık
Sakarya hava durumu
15 °
  • ANASAYFA
  • EĞİTİM
  • SON DAKİKA: Öğrenci Affı Yürürlüğe Girdi! Üniversiteye Dönüş İçin 4 Ay Süre..

SON DAKİKA: Öğrenci Affı Yürürlüğe Girdi! Üniversiteye Dönüş İçin 4 Ay Süre..

fgg
irfanaperatif980x150.gif resim yükleresim yükleresim yükle cagan-final.gif

Üniversite eğitimine çeşitli nedenlerle ara vermek zorunda kalan öğrencileri yakından ilgilendiren öğrenci affı düzenlemesi yürürlüğe girdi.

Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulanmaya başladı. Düzenleme kapsamında, belirlenen şartları taşıyan öğrenciler yeniden üniversite eğitimine dönme fırsatı elde edecek.

Başvurular İçin 4 Ay Süre

Düzenlemeye göre; kendi isteğiyle üniversiteden ayrılanlar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrenciler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde başvuru yapabilecek.

Bir yükseköğretim programına yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler de düzenlemeden yararlanabilecek.

Başvurusu kabul edilen öğrenciler, ilgili üniversitelerin belirleyeceği esaslar doğrultusunda 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.

Kimler Öğrenci Affından Yararlanamayacak?

Düzenlemede bazı suçlardan hüküm giyenler ve belirli nedenlerle üniversiteyle ilişiği kesilenler kapsam dışında bırakıldı.

Terör suçları, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ile uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlardan mahkûm olanlar öğrenci affından yararlanamayacak.

Ayrıca sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler ile terör örgütleri veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyet gösterdiği belirlenen yapı ve gruplarla bağlantısı nedeniyle üniversiteden ilişiği kesilenler de kapsam dışında olacak.

Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ile Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki bazı eğitim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler de düzenlemeden faydalanamayacak.

Akademik Çalışmalara Yeni Yaptırımlar

Kanun yalnızca öğrenci affını kapsamıyor. Akademik çalışmalarla ilgili de önemli yaptırımlar getiriliyor.

Başkasına hazırlattığı tez, makale, kitap veya proje üzerinden akademik derece ya da unvan elde ettiği belirlenen kişilerin söz konusu derece ve unvanları geri alınabilecek. Bu kişiler hakkında üniversite öğretim mesleğinden çıkarma yaptırımı da uygulanabilecek.

Başkasına akademik çalışma hazırlayan veya bu sürece aracılık edenlere ise adli para cezası uygulanacak.

İzinsiz Üniversite Faaliyetlerine Hapis Cezası

Düzenlemeyle Türkiye’de mevzuata aykırı şekilde yükseköğretim faaliyeti yürütülmesine yönelik cezalar da artırılıyor.

Yurt dışındaki bir eğitim kurumu adına Türkiye’de izinsiz ön lisans, lisans veya lisansüstü program açan ya da işletenlere hapis cezası öngörülüyor. Mevzuata aykırı yükseköğretim kurumu açan veya işletenler ile bu kurumların tanıtımını yapanlar için de ayrı hapis cezaları uygulanacak.

Vakıf Üniversitelerine Kademeli Yaptırım

Kanunla vakıf yükseköğretim kurumları için de yeni bir yaptırım sistemi oluşturuldu.

Uyarıdan kontenjan azaltılmasına, yeni program açılmasının engellenmesinden faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasına kadar farklı yaptırımlar uygulanabilecek.

Faaliyet izni geçici olarak durdurulan vakıf üniversitesinin yönetimi, garantör üniversiteye veya YÖK tarafından aynı ilde belirlenecek bir devlet üniversitesine devredilebilecek.

Öte yandan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi’nin adı “İstiklal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirildi.

Öğrenci affından yararlanmak isteyenlerin, 4 aylık başvuru süresini kaçırmaması gerekiyor.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.
Yeni bir yorum göndermek için 60 saniye beklemelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

error: Bu yazı kopyalanamaz