
Zorunlu trafik sigortasında 2025 yılına ilişkin yeni prim tutarları açıklandı. Araç türüne ve sürücü basamağına göre değişen poliçe bedelleri cep yakarken, İstanbul’da 7. basamakta otomobil sahipleri için sigorta ücreti yıllık 14 bin 462 lira olarak belirlendi. Sigortası olmayan araçların ise trafikten men edileceği bildirildi.
Sigorta Bilgi Merkezi’nin verilerine göre, İstanbul’da en düşük otomobil poliçesi 7 bin 450 liradan başlıyor. En riskli sürücüler için sıfırıncı basamakta bu rakam 43 bin 835 liraya kadar çıkıyor. En düşük risk grubunda, yani 8’inci basamaktaki sürücüler içinse prim tutarı 7 bin 306 lira oldu.
Başkent Ankara’da sıfırıncı basamakta sigorta primi 42 bin 594 lira, en düşük risk grubunda ise 7 bin 99 lira olarak hesaplandı. İzmir’de ise aynı kategorilerde primler 41 bin 353 lira ile 6 bin 892 lira arasında değişiyor.
Ticari araçlarda da artış büyük
Ticari taksilerin sigorta primleri de ciddi şekilde yükseldi. İstanbul’da sıfırıncı basamakta ticari taksiler için prim 115 bin 493 lira, en düşük riskli grupta ise 19 bin 249 lira oldu. Otobüslerde ise rakamlar neredeyse araç fiyatlarıyla yarışıyor. 31 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip bir otobüs için zorunlu sigorta bedeli 276 bin 819 liraya yükseldi.
Sigortasız trafiğe çıkmanın cezası
2025 yılında sigortasız araç kullananlara uygulanacak ceza 993 lira olarak açıklandı. Ayrıca sigortasız olduğu tespit edilen araçlar, polis ekiplerince trafikten men edilecek.