
Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar’ın Yüksek Hızlı Tren hattının güzergahının değişikliği için imza kampanyası başlattı. Güzergah değişikliği talebini Ankara’ya iletti.
YHT ile ilgili Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar Ankara-İstanbul arasını 1 buçuk saate indirecek yeni Yüksek Hızlı Tren hattının güzergahının değiştirilmesi için bir kampanya başlattı. Şamandar bu düşüncesine destek toplamak için Bolu ve Düzce’de bir kampanya başlattı ve taleplerini Ankara’ya iletti.
Şamandar, “Bilindiği üzere Ankara-İstanbul YHT hattı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahında planlanmıştır. Bu güzergahta YHT Ankara-İstanbul arasında sadece Sakarya ilinde durmaktadır. Planlanan hattın sadece Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya kesiminde mühendislik açısından çok zor bir topoğrafyaya sahiptir. Bundan dolayı bu güzergahta toplam uzunluğu 71 bin 365 m olan 49 adet tünel ve toplam uzunluğu 13 bin 770 m olan 25 adet viyadük ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden projenin yapım maliyetleri çok fazla artmaktadır. Bu güzergahın maliyeti TCDD tarafından 6 milyar Dolar olarak hesaplanmıştır ve günde 23 bin 328 kişinin taşınacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 30 yılı bulmaktadır. Aynı zamanda bu güzergah Kuzey Anadolu fay hattının tam üstündedir ve mevcut projede 30 km boyunca YHT faya paralel gitmekte olup deprem açısından çok ciddi bir risk taşımaktadır. Yapmış olduğum çalışmalar sonucunda Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahına alternatif olarak, çok daha verimli ve ekonomik olan Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahını öneriyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“YATIRIM MALİYETİNİ DEĞİL, İŞLETME MALİYETİNİ BİLE KARŞILAMAYACAK”
Prof. Dr. Ayhan Şamandar TCDD tarafından belirlenen ilk güzergahın 30 yılda kendini amorti etmesinin planlandığını ancak, önerilen Düzce-Bolu güzergahının yüksek yolcu potansiyeli nedeniyle çok daha kısa sürede amortismanının sağlanacağını ifade etti. Bir programa katılan Japon Prof. Dr. Shigau Kakumoto ise Beypazarı-Mudurnu-Sincan güzergahının yatırım maliyetini değil, işletme maliyetini bile karşılamayacağını iddia etti.