
TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanun ile tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişikliğe gidecek.
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konu üzerinde titizlikle çalışılması yönünde talimat verdiği, çalışmanın Meclis’in yeni yasama döneminde ele alınarak, taslak metin üzerinde çalışılacağı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı’na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla yükümlü kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmeler neticesinde belirlenecek bir tarihin esas alınması ve bu tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Söz konusu yasal değişikliğin yapılması hâlinde, 18 yaş altına sigara satışından daha etkili bir yönteme geçilecek. Böylece, sigaraya başlama yaşı olarak öne çıkan 15 yaş ve altı bireylerin korunması sağlanacak.
“SİGARA İZMARİTİ” GÜNDEMDE
Ticaret Bakanlığına ise, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunu’nda değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi de teklif edilecek. Çalışmalar sırasında bilim adamlarının da görüşlerinin alınacağı, aynı zamanda dünya örneklerinin de inceleneceği belirtildi. AK Parti kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin incelendiğini kaydetti. Ayrıca 2025’te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceğini ifade edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımlayacağı Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre tütün ürünlerine büyük zam gelmesi bekleniyor.
3 Temmuz’da açıklanması beklenen Haziran ayı verilerinin ardından ÖTV oranlarında yüzde 20’ye varan bir artış gelmesi bekleniyor.
Yİ-ÜFE’nin yüzde 20 oranında artarması halinde benzindeki ÖTV miktarı 11.34 TL’ye, motorinde ise 10.63 TL’ye yükselecek. Bununla birlikte ÖTV’ye ek olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) nedeniyle, vergi yükü benzinde 2.27 TL’ye, motorinde 2.13 TL’ye çıkacak. Oto gazda ise 1.80 TL’lik bir artış bekleniyor.
KALLAVİ ZAM
Sigara fiyatlarına da yansıması muhtemel olan bu ÖTV artışıyla, 50 TL olan vergi eşiği 60 TL’ye yükselecek ve piyasadaki en ucuz sigara paketinin fiyatı 56 TL’den 66 TL’ye çıkacak.