
Mithatpaşa ile Adapazarı Garı arasındaki tren hattının 1,6 kilometresini yerin altına indirecek Ray Dönüşümü ve Yeşil Koridor Projesi’nde yeni aşamaya geçildi. Katener hattı devre dışı bırakıldı, ray sökümü yüzde 70’e ulaştı ve OSM’nin arkasında ilk kazı başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, kısa süre içerisinde temel atma töreninin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sakarya şehir merkezinin görünümünü ve ulaşım sistemini değiştirecek Ray Dönüşümü ve Yeşil Koridor Projesi’nde çalışmalar artık yalnızca mevcut demiryolunun sökülmesiyle sınırlı değil.
Adapazarı Garı ile Mithatpaşa arasındaki yaklaşık 2,2 kilometrelik güzergâhın 1,6 kilometrelik bölümünde tren hattının yerin altına alınması planlanıyor. Proje tamamlandığında trenler şehir merkezine kapalı tünel içerisinden ulaşacak.

OSM’nin arkasında ilk kazı
Çalışmaların son adresi Ofis Sanat Merkezi’nin arkasındaki bölüm oldu.
Birinci ve ikinci hemzemin geçit arasındaki alanda yer altı hattı için kazıya geçildi. Bu bölümde diyafram duvar ve zemin beton imalatları gerçekleştirilecek.
Başkan Yusuf Alemdar da çalışma alanına giderek ekiplerden son durum hakkında bilgi aldı.
Böylece haftalardır yüzeyde devam eden söküm işlemlerinden sonra projenin yer altı imalatlarına hazırlık aşaması da fiilen başlamış oldu.

Rayların yüzde 70’i kaldırıldı
Alemdar’ın verdiği bilgilere göre demiryolunun elektrikli işletilmesini sağlayan katener sistemi devre dışı bırakıldı.
Katener direklerinin sökümü yapılırken mevcut rayların kaldırılmasında da yüzde 70 seviyesine ulaşıldı.
Hattaki enerji akışı daha önce kesilmiş, çalışma süresince ADARAY ve Ada Treni’nin başlangıç-bitiş noktası Mithatpaşa İstasyonu’na alınmıştı. Gar Meydanı ile Mithatpaşa arasında ise ücretsiz ring ulaşımı devreye alınmıştı.

“Kısa süre sonra temel atacağız”
Çalışmaları yerinde inceleyen Yusuf Alemdar, saha faaliyetlerinin hızla devam ettiğini belirterek projenin bir sonraki aşamasına ilişkin de tarih vermeden önemli bir mesaj verdi.
Alemdar, kısa süre içerisinde proje için temel atma töreni gerçekleştireceklerini söyledi.
Projenin ana hedefini ise tren hattını yer altına indirirken yüzeyde kalan bölgeyi yeniden şehir yaşamına kazandırmak olarak anlattı.
Hattın üzerinde yeşil alanların yanı sıra yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve dinlenme alanları oluşturulacak.

Tren en derin noktada 12 metre aşağı inecek
Projenin tamamı düşünüldüğünde şehir merkezindeki değişim yalnızca rayların üzerinin kapatılmasından ibaret olmayacak.
Tren güzergâhı yer yer derinleşerek en fazla 12 metre yerin altına inecek. Aziz Duran Parkı ve Adapazarı Garı olmak üzere iki yer altı istasyonu oluşturulacak.
Bugün tek hat üzerinden çalışan demiryolu ise çift hatta dönüştürülecek.
Bu düzenleme, Büyükşehir Belediyesi’nin gelecekte ADARAY hatlarını farklı ilçelere ulaştırmaya yönelik planlamalarının da altyapısını oluşturacak.

Dört hemzemin geçit ortadan kalkacak
Projenin şehir trafiğini doğrudan etkileyecek bölümlerinden biri de hemzemin geçitler olacak.
Mevcut demiryolu üzerinde araç ve yaya trafiğini kesen 4 farklı hemzemin geçidin ortadan kalkması planlanıyor. Böylece tren ile karayolu trafiğinin şehir merkezindeki doğrudan kesişmesi sona erecek.
Tren yerin altında ilerlerken bugün demiryolunun bulunduğu yüzey ise yaklaşık 2 kilometrelik yeşil koridora dönüşecek.
Rayların yerinde yeşil bir hat olacak
Proje tamamlandığında bugün demiryoluyla ikiye ayrılan şehir merkezinde uzun bir açık alan ortaya çıkacak.
Bu koridorda bisiklet yolları, yürüyüş alanları, peyzaj düzenlemeleri ve vatandaşların kullanabileceği dinlenme noktaları yer alacak. Mevcut tarihi Adapazarı Gar binası ise yıkılmayacak ve korunacak.
3 Eylül’de rayların sökülmesiyle başlayan saha çalışmaları böylece kısa süre içerisinde yeni bir aşamaya ulaştı.
Sakarya’nın merkezindeki dönüşümde şimdi gözler, OSM arkasında başlayan kazının ardından yapılacak diyafram duvar çalışmalarına ve temel atma törenine çevrildi.






