
Sakarya'da 2026-2027 eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde uygulanacak yeni fiyat tarifesi belli oldu. SESOB tarafından onaylanan tarifeye göre tost fiyatları 75-90 TL arasında değişirken, ayranla birlikte öğrencilerin ödeyeceği tutar en az 100 TL olacak. Ayrıntılar...
Sakarya'da yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okul kantinlerinde uygulanacak fiyat tarifesi belli oldu. Sakarya Kitap Kırtasiye Büfe Gazete Bayileri Tekel Maddeleri Satıcıları Kantinciler Esnaf Odası tarafından hazırlanan tarife, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından onaylandı. Yeni tarifenin önümüzdeki hafta kantinlere dağıtılması bekleniyor.
TOST-AYRAN EN AZ 100 LİRA
Yeni tarifeyle birlikte 2026 - 2027 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda öğrencilerin okul kantinlerinde en sık tükettiği ürünlerden olan tostun fiyatı da değişti. Tost fiyatları 75 ila 90 TL arasında uygulanacak. Ayranın da eklenmesiyle birlikte bir öğrencinin tost ve ayran için ödeyeceği tutar en az 100 TL olacak.
Kantinlerde uygulanacak fiyatların ürünün içeriğine, kullanılan malzemeye ve gramajına göre değişebileceği belirtildi. Oda Başkanı Erdal Koç da yeni tarifede fiyat artışlarının devlet tarafından belirlenen yüzde 30'luk zam sınırı dikkate alınarak hazırlandığını ifade etti.
KANTİNCİLERİN GÖZÜ KİRALARDA! "SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"
Öte yandan kantincilerin gündemindeki en önemli sorunlardan biri ise okul kantinlerinin yüksek kira bedelleri oldu.
Oda Başkanı Erdal Koç, özellikle yüksek bedellerle ihaleye çıkarılan kantinlerin işletmeciler açısından sürdürülebilir olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı;
“Alan kantincilerin hepsi batıyor. O paraların çıkması mümkün değil. Zübeyde Hanım kantinini bir arkadaşımız aldı. Fiyat belirleme komisyonu dört kişiden oluşuyor; okul yönetimi, okul aile birliği ve Kantinciler Odası temsilcileri yer alıyor.
Orası bir önceki yıl da ihaleye çıkmıştı, 70 bin liraydı. Biz 90 bin liranın üzerinde imza atmak istemedik. Komisyon 250 bin lira muhammen bedel belirlemek istedi. Biz de TÜİK’in TÜFE oranını yüzde 32 olarak açıkladığını söyledik ve bu fiyatı kabul etmek istemedik.”
Koç, Zübeyde Hanım Okulu kantinini örnek göstererek, önceki yıl 70 bin lira olan kira bedelinin yeni ihalede 332 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti. İhaleye 6 kişinin katıldığını ifade eden Koç, kantincilerin ürün fiyatlarında zam yapabilmek için her kalemde fatura göstermek zorunda olduğunu ancak okul kantinlerinin kira bedellerinin aynı şekilde denetlenmediğini savundu.
“Okul yönetimi ihaleye kimsenin girmemesinden endişe ettiği için fiyatı yüksek tuttu. Ama ihaleye 6 kişi girdi ve fiyat 332 bin TL’ye yükseldi. Bu işin sürdürülebilirliği yok.
Biz ürün fiyatlarına zam yaparken her kalemi faturalandırmamız gerekiyor. Sucuğa ne kadar zam gelmiş, ekmeğe ne kadar zam gelmiş, hepsini faturalandırıp öyle zam talep edebiliyoruz. Yoksa zam yapamıyoruz.
Devlet bizi bu kadar denetliyor da neden okulların kantinlerden istediği kiraları denetlemiyor?”
332 BİN LİRALIK KİRANIN DAĞILIMI
Zübeyde Hanım Ortaokulu kantininin 332 bin liralık kira bedeli üzerinden;
İlçe Milli Eğitim'e: 33 bin 200 TL
İl Milli Eğitim'e: 33 bin 200 TL
Milli Emlak'a: 996 TL
olmak üzere toplam 67 bin 396 TL aktarılıyor.
Bu kesintilerin ardından okulda kalan net tutar ise 264 bin 604 TL oluyor.
Koç, yüksek kira bedelleri nedeniyle kantincilerin zorlandığını belirterek, "Bu işin sürdürülebilirliği yok" dedi.








